Magnetoterapija

Magnetoterapija je zdravljenje z aparati, ki ustvarjajo magnetno polje.

V tkivih, celicah in medceličnih prostorih našega telesa so ioni. Kadar se ustvari magnetno polje, se ioni razporedijo tako, da pride do hiperpolarizacije, kar povzroči povečan dotok kisika v celice in večjo tvorbo energije v mitohondrijih. Pospeši se izločanje strupenih snovi, ki nastanejo med celično presnovo – delovanje celic pa se normalizira ali izboljša.

Za terapijo z magnetom lahko uporabljamo ploščice, obroče, blazine, ležišča, ki so povezani z aparatom, kjer se določijo moč, frekvenca in trajanje magnetne terapije. V predelu, ki je izpostavljen terapiji, se pospeši prekrvitev, ob tem oslabi prenos bolečine v osrednje živčevje. Če položimo magnetne ploščke na oteklino, se ta vidno zmanjša. Terapevtski učinek temelji na pospešenem vstopu kisika v celico in boljšem izkoristku kisika v celici. Terapija poteka z magnetnimi polji nizkih frekvenc  in majhnimi močmi, trajanje posamezne terapije določi zdravnik ali terapevt.

Pod vplivom magnetnega polja se izboljša pretok krvi. Tako se vsaka celica v telesu se oskrbi z več kisika in več hranljivih snovi, sočasno pa se iz celic izločajo škodljive snovi. Telesne tekočine pod vplivom magnetnega polja postajajo bazične in lahko prenesejo več kisika, kot pa zakisane tekočine.

Za magnetno terapijo lahko rečemo da deluje postopno. Najprej obnavlja celične funkcije, tako da so spremembe navzven vidne šele kasneje, vzporedno se popravlja delovanje celega organizma. Magnetoterapija se uporablja za odpravo oz. lajšanje bolečin, ki jih povzročajo vsi degenerativni  in vnetni procesi na sklepih ter tista revmatska obolenja, ki po začetni (akutni) fazi preidejo v  kronično vnetno stanje.

Posamezna naprava za magnetoterapijo vsebuje različne program z različnimi nastavitvami, ki so določene že vnaprej - glede na obravnavano bolezensko stanje. Pred začetkom terapije se izbere primeren program, ki ustreza stanju poškodbe, težave ali bolezni. Terapija traja pol ure, po daljši redni uporabi lahko tudi več. Praviloma se kronične bolečine on pričetku zdravljenja celo okrepijo – a le za kratek čas. V nadaljevanju terapije se bolečina postopoma manjša in na koncu bolečine izginejo.