Laserska terapija

K-Laser je najbolj napreden terapevtski laser IV. razreda, ki s svojo močjo in raznolikostjo zdravi širok spekter stanj.

Laserska terapija se uporablja v Evropi že od leta 1967 in do danes je bilo narejenih več kot 2000 raziskovalnih študij za demonstracijo različnih koristi laserske terapije. Učinki in na celice in tkiva so bili predstavljeni preko širokega ranga valovnih dolžin in doz.

Primerna doza laserske terapije (2 - 10 J/cm2) je pokazala, da nima škodljivih učinkov na normalno zdravo tkivo in pravzaprav terapevtske laserske fotone bolj učinkovito absorbirajo oslabljene, poškodovane in bolne celice. Prenos doze 2 – 10 J/cm2 na širok predel tkiva nima škodljivih učinkov ter poveča možnosti, da se zdravi vso obolelo tkivo.

 

Fiziološki in biološki učinki laserske terapije:

  1. POSPEŠENO CELJENJE TKIVA IN CELIČNA RAST. Fotoni svetlobe iz laserja prodirajo globoko v tkivo in pospešijo reprodukcijo celic in njihovo rast. Laserska svetloba poveča energijo, ki je na voljo celici tako, da celica hitreje sprejema hranilne snovi in se tudi hitreje znebi odpadnih produktov. Kot rezultat izpostavljanja laserski svetlobi, se celice kit, ligamentov in mišic hitreje celijo.
  2. HITREJŠE CELJENJE RAN. Laserska svetloba stimulira razvoj fibrioblasta (fibrioblasti gradijo skupke kolagena, ki je pomemben pri celjenju ran) v poškodovanem tkivu.  Kolagen je nujno potreben protein pri nadomeščanju starega tkiva ali pri celjenju poškodovanega tkiva. Kot rezultat je laserska terapija učinkovita pri odprtih ranah, brazgotinah in opeklinah.
  3. ZMANJŠANA FORMACIJA FIBROZNEGA TKIVA.  Laserska terapija zmanjšuje formacijo tkiva brazgotin zaradi ureznin, prask, opeklin in operacij. Tkivo brazgotin je prvotni vir kronične bolečine.
  4. PROTI VNETJU. Laserska svetloba poveča nastanek novih kapilar v poškodovanem tkivu, kar pospeši proces celjenja ran in zmanjša tkivo brazgotin. Dodatne koristi vsebujejo pospeševanje angiogeneze, ki povzroči začasno vazodilatacijo, povečanje premera krvnih žil. Večji krvni preto pomeni hitrejše celjenje in manj bolečine.
  5. IZBOLJŠANA VASKULARNA AKTIVNOST. Laserska svetloba ima anti-edemični učinek, saj povzroči vazodilatacijo in aktivira limfni drenažni sistem. Razultat je zmanjšanje otekline, ki je posledica brazgotine ali vnetja.
  6. PROTI BOLEČINI. Laserska terapija ima zelo koristen učinek na živčne celice, saj blokirajo bolečino, ki se prenaša preko teh celic do možganov in zmanjša občutljivost živcev. Zaradi manjšega vnetja, je posledično manjši edem in manj bolečine. Drug mehanizem za blokado bolečine vključuje produkcijo viskokih nivojev kemikalij za zmanjšanje bolečine, kot so endrofini in enkefalini iz možganov in adrenalne žleze.
  7. POVEČANA METABOLNA AKTIVNOST. Laserska terapija ustvari večji produkt določenih encimov, več kisika in več hranilnih delcev napolni krvne celice. Poškodovane celice se lahko hitreje celijo in regenerirajo.
  8. IZBOLJŠANO ŽIVČNO DELOVANJE. Rezultat počasnega okrevanja živčnih funkcij v poškodovanem tkivu lahko pripelje do otrplosti in oslabljenih udov. Laserska svetloba bo pospešila proces ponovnega stika živčnih celic in povečala amplitudo akcijskih potencialov optimizacije mišičnega delovanja. Posledica je zmanjšana bolečina živcev.
  9. IMUNOREGULACIJA. Fotone absorbirajo kromofori (molekulski encimi), ki reagirajo na lasersko svetlobo. Ko se encim aktivira se začne produkcija ATP, ta pa je glavni prenašalec celične energije in energijski vir za vse reakcije kemičnega okrevanja v celici. Pojavi se dolgotrajno lajšanje bolečine.
  10. SPROŽILNE TOČKE IN AKUPUNKTURNE TOČKE.  Laserska terapija stimulira mišične sprožilne točke (vozle) in akupunkturne točke na ne-invazivni bazi z lajšanjem bolečin mišic in kosti.

 

Klaser 12W

Izdelujejo ga v Italiji, njihovo podjetje (Eltech) deluje povsod po svetu in imajo že 20 let izkušenj.

Je napredna laserska terapija in se razlikuje od preostalih laserje na tržišču zaradi visoke kakovosti laserskih diod, maksimalne zanesljivosti opreme, ki ima visoko učinkovito moč ter preprost in lahek način uporabe.

K SERIES1 1200 dela na vrhunskem nivoji, z največjo močjo 12 wattov neprestanega delovanja oddajanja in 15 W v ISP (intenzivni super pulz). Oddaja dvojno valovno dolžino 800 nm in 970 nm.

V moderni medicini se je uporaba tega laserja izkazala za izredno učinkovitega pri  akutnih in kroničnih bolečinah. Zagotavlja izredno zmanjšan čas zdravljenja.

Laserska radiacija povzroča biokemične procese oz. reakcije, ki pospešujejo celjenje v mišično-vezivnih in posttravmatskih patologijah.