Klasična Masaža

Klasična masažaMasaža pomeni izmenjavo dotikov – med dlanmi in telesom, glavo, rokami in stopali. Kljub temu masaža ne prodre zgolj v kožo, mišice in kosti,  ampak tudi globlje - dobra zavzeta masaža seže prav v globino vaše duše.

Masaža je ena izmed najstarejših terapij in skoraj nemogoče je ugotoviti, od kod natanko izvira. Tako kot številne živali se tudi ljudje dotikamo. Dotik je nagonski in le malo je treba, da iz te naravne sposobnosti razvijemo terapevtsko veščino.  V starih kitajskih medicinskih besedilih piše, da gladenje »ščiti telo pred prehladi, ohranja zdrave organe in preprečuje manjše zdravstvene težave«.

Klasična masažaKlasična masaža vpliva na vse telesne sisteme, izboljšuje njihovo splošno delovanje ter lajša določene težave. Lahko pomaga tudi pri izboljšanju samopodobe, sproščanju čustvenih blokad in povečuje umsko bistrost.  Masaža obenem sprošča in poživlja.

Masaža povzroča globlje dihanje, kar poživi obtok in oskrbi kri s kisikom. Pri izboljšanem krvnem obtoku hranilne snovi učinkoviteje potujejo po telesu, krvni tlak se zniža, srčni utrip se zmanjša, telo in um se sprostita in umirita. Masaža vzpodbuja delovanje žlez lojnic, ki kožo čistijo in jo vlažijo. Masaža je tudi piling, ker odstranjuje odmrle kožne celice. Masaža olajša bolečine v mišicah in izboljša držo, saj znova uravnovesi telesno mišičje. Med masažo si telo oddahne in se samo spravi v red. Skrbna masaža vzbuja dobro počutje, vliva zaupanje in razveseljuje. Terapevtske koristi masaže potrjujejo obširne raziskave in vedno več dokazov kaže, da lajša stanja, kot so stres, depresija in tesnoba. Stres slabi naš imunski sistem.

Klasična masažaMasaža glave ima poseben učinek na umski ravni. Umska izčrpanost, razdražljivost in zmedenost se zmanjšajo, izboljšajo pa se lucidnost, umska okretnost, zbranost in zaznava. Raziskave kažejo, da večina stresnih hormonov kot je kortizol, med masažo upade, količina hormonov sreče in dobrega počutja kot je oksitocin, pa se znatno poveča.

Čisto fizično delovanje masaže zajema skoraj vsa tkiva. Pri tem se ne omejuje samo na izboljšanje toka krvi in limfe, temveč posredno zelo ugodno učinkuje na živčevje, predvsem na vegetativni živčni sistem. V splošnem učinkuje tudi na prebavo, kar se kaže v povečanem teku, v boljši izrabi hrane in boljši prebavi ter v izločanju predvsem prekomerne vode iz telesa. Vegetativno stimulativno delovanje pri masaži tako odločujoče vpliva na ves organizem.