SKANLAB terapija

Skanlab ustvari optimalno, lokalno globoko segrevanje, ki takoj poveča lokalno prekrvavitev, zmanjšuje bolečine, izboljša elastičnost in tako izboljšuje mobilnost.

Skanlab  ustvari optimalno, lokalno globoko segrevanje, ki takoj poveča lokalno prekrvavitev, zmanjšuje bolečine, izboljša elastičnost in tako izboljšuje mobilnost. Trajanje zdravljenja je odvisno predvsem od globine tkiva. V povprečju traja od 4 do 6 minut, za debelejše plasti tkiva (stegna) do 10 minut. Obravnavano področje segrevamo z dvema velikima elektrodama, ki sta posamično pripeti na držalo za elektrode.

Skanlab  je terapevtska naprava, ki je bila razvita leta 1988 na Norveškem. Delovanje naprave temelji na sistemu kondenzatorskega polja. Naprava ustvarja visoko frekvenco izmeničnega toka s frekvenčnim območjem med 0,5-1,0 MHz (dolgovalovna diatermija), pri čemer pacient predstavlja del kondenzatorja.

Segrevanje z globoko toploto povzroči širitev krvnih žil (vazodilatacija), kar pospešuje metabolizem. Prav tako vodi k večji elastičnosti kolagena v tkivu. Poleg tega toplota zaradi lokalne uporabe zniža tonus mišic, s čimer zmanjšuje bolečine.

Naprava za globoko toplotno segrevanje se v glavnem uporablja za akutne, subakutne in kronične poškodbe v mišicah in na območju kosti. Sočasno aktivna terapija poveča pozitivne učinke (t. i. REHAPE koncept).

Toplota prodre globoko in posledično stimulira živčna vlakna, kar poveča hitrost prenosa živčnih impulzov ter zagotavlja bolnikom lajšanje bolečin in zato več udobja. Toplota ostane v tretiranem območju vsaj 45 minut (temperatura tkiva se poveča za 1,2 do 1,6 °C) - učinek, ki je za pacienta zelo prijeten.

Skanlab  uporabljajo po vsem svetu zdravniki, fizioterapevti, kiropraktiki in alternativni zdravniki.

Cela vrsta športnih strokovnjakov (skoraj vse tuje nogometne, rokometne, košarkarske lige in reprezentance, alpski smučarji, atletika, formula 1 in še veliko več) in veliko področij s športa za prosti čas zaupa hitri učinkovitosti Skanlaba. Tudi ostali bolniki prisegajo na prijeten učinek globoke toplote. Na internetni strani, www.skanlab.no, lahko najdete referenčno listo, ki govori v prid Skanlab.

Terapije sistema Scanlab so izjemno učinkovite in dajejo hitre rezultate ter nam tako hitro in učinkovito izboljšajo oz povrnejo kvaliteto življenja.

Sistem Scanlab se uporablja v terapevtske in lepotne namene že desetletje. Nova tehnologija je najprej našla svojo potrditev na področju športne medicine, kjer je nuja po čim hitrejšem in kakovostnem okrevanju predpogoj za vrnitev športnika na trening. Odlične in izredno hitre učinke sedaj uporablja množica ljudi z bolj ali manj izraženimi težavami sodobnega načina življenja.

UČINEK:

 • Kožo in podkožno tkivo: odpravljajo zastoj limfe in izboljšajo prekrvavitev pri fibroznem celulitu, limfedemu, izboljšajo metabolizem v sami koži. Slednji učinek je lepo viden na koži obraza po 20 minutni terapiji s sistemom Scanlab.
 • Mišice: sprosti se napetost in zmanjša bolečina. Učinek je v nasprotju z navadno masažo vedno enak in sega v globino – tudi do mišic, ki jih z ročno masažo ne dosežemo.
 • Sklepe: pri oteklih sklepih se zmanjša obseg in bolečina, pri zatrdelih sklepih pa se izboljša prekrvavitev in s tem gibljivost.
 • Kite in ligamente: okrevanje je hitrejše in kvalitetnejše kot s katerokoli drugo do sedaj uporabljeno metodo.
 • TERAPIJA TECAR SPODBUDI NAŠE NARAVNE PROCESE CELJENJA!

S terapijami Scanlab zelo uspešno in hitro odpravimo bolečine in težave, ki so posledica sodobnega načina življenja ali bolezni in sicer:

 • Bolečine v hrbtenici (npr. degenerativne spremembe)
 • Bolečine v roki/nogi (cervicobrachialgia, lumboischialgia)
 • Stanja po poškodbah mehkih tkiv ter zlomih  (npr. zvin gležnja, stanje po odvzemu imobilizacije zaradi poškodbe/zloma)
 • Bolezni sklepov in obsklepnih tkiv, revmatične bolezni
 • Polyneuropathia diabetica ter stanja po poškodbah živcev
 • Limfedemi, otekanje nog in krči v mečih
 • Športne poškodbe


Terapija deluje lokalno – na delu telesa ki ga želimo zdraviti, edini kontraindikaciji sta srčni spodbujevalnik in nosečnost, deluje tudi na notranje organe – jih spodbuja ali umirja njihovo delovanje, odvisno od oblike terapije ki jo izberemo. Pomaga tudi pri dvigovanju splošne kondicije in deluje preventivno pri preprečevanju ponavljajočih se poškodb. Terapijo lahko izvajamo tudi, če je prisoten osteosintetski materijal (npr. rehabilitacija po operaciji kolkov)

TERAPEVTSKE PREDNOSTI TERAPIJE SCANLAB:

 • Z metodo Scanlab prehaja rehabilitacijska terapija v novo obdobje za katero so značilni krajši čas terapije, takojšnji rezultati ter stabilnost le-teh. Rezultati terapij s sistemom Scanlab so namreč pridobljeni s stimulacijo in okrepitvijo notranje obnovitvene sposobnosti tkiv.
 • Metoda Scanlab deluje hitro in učinkovito pri poškodbah kolena, ramena, gležnja, kolka, hrbtenice, rok in mišic, pa tudi pri pri bolečih vnetnih osteoartikularnih in mišičnih patologijah kot so artroze, lumbalgije in išijalgije.
 • Pozitivni učinki so vidni že po prvi uporabi. Odprava bolečine je namreč takojšnja. To olajša in poveča učinkoviost vseh nadaljnjih postopkov, ker so mišice in ligamenti osvobojeni antalgične kontrakcije. Odsotnost bolečine omogoča globinsko masažo in s tem boljše in stabilnejše rezultate. Gibljivost postane preprostejša, metoda omogoča povrnitev normalne delovne aktivnosti, tudi atletske in to v najkrajšem času, upoštevaje fiziološke zmožnosti organizma.